Manchester FootballClubs

Voetbalclubs Manchester

DE 4 CLUBS IN MANCHESTER

Manchester is één van de belangrijkste steden in de Engelse voetbalwereld. De regio ‘Greater Manchester’ kent maar liefst 4 grote voetbalclubs, waaronder de twee Premier League topclubs Manchester United en Manchester City. Verder zijn er twee clubs gevestigd in Manchester die in lagere competities spelen: Wigan Athletic in de League One en Bolton Wanderers in de League Two.

Inhoudsopgave

1. Premier League Clubs
3. League One Clubs
3. League Two Clubs

Manchester FootballClubs
Premier League Clubs London

Premier League voetbalclubs

Op dit moment zijn er twee voetbalclubs in Manchester die uitkomen op het hoogste niveau, Manchester United en Manchester City. Tussen deze clubs bestaat er grote rivaliteit, de wedstrijd tussen Manchester United en Manchester City heet de Manchester Derby. Daarnaast kent Manchester 1 club die op het derde niveau (League One) acteert, dit is Wigan Athletic, en 1 club dat speelt op het vierde niveau (League Two).

Club Opgericht in Stadion
Manchester United 1878 Emirates Stadium
Manchester City 1880 Stamford Bridge
Premier League Clubs London

Manchester United

Manchester United werd opgericht in 1878. De club werd echter niet opgericht onder de naam Manchester United, de voetbalclub kreeg eerst de naam Newton Heath LYR FC. Pas in 1902 kreeg de club de naam Manchester United met als bijnaam ‘The Red Devils’. Op dit moment is Manchester United de meest succesvolle club in de historie van het Engelse voetbal. In Engeland won United tot op heden in totaal 20 landstitels, 12 FA Cups, 21 Community Shields en 5 League Cups. Ook in Europa heeft Manchester United door de jaren heen de nodige successen gekend, zo wonnen zij 3 keer de Champions League, 1 Europa League, 1 UEFA super cup en nog een aantal andere Europese prijzen. Het meest succesvolle seizoen was dat van 1998/99, in dat seizoen won Manchester United de trippel. De ploeg waar topspelers als Jaap Stam, Peter Schmeichel en David Beckham in meespeelden wonnen dat seizoen de landstitel, de FA Cup en de Champions League.

Machester United Team
Machester City Team

Manchester City

Manchester City werd iets later opgericht dan Manchester United, Manchester City werd namelijk opgericht in 1880. De voetbalclub werd opgericht onder de naam St. Mark’s, in 1887 kreeg het de naam Ardwick Association Football Club en in 1894 werd de club uiteindelijk omgedoopt tot Manchester City. De eerste grote prijs die de club won was de FA Cup, deze werd gewonnen in het seizoen 1903/04. De eerste periode dat de club echt succes kende kwam in de jaren 60’, toen won Manchester City de landstitel, de FA Cup, de League Cup, de Super Cup en de Europa Cup II. Het lukte de club echter niet om deze successen voort te zetten en Manchester City degradeerde zelfs naar de derde divisie van Engeland. Begin 2000 wist Manchester City weer te promoveren tot de Premier League. Niet veel later, in 2008, werd de club opgekocht door de Abu Dhabi United Group voor £210 miljoen. Sinds deze overname is er veel geld in de club geïnvesteerd waardoor de club nu tot de meest succesvolle clubs van de Premier League behoort.

Machester City Team

League One voetbalclubs

Dit seizoen is er één club uit ‘Greater Manchester’ actief op het derde niveau, de League One. De voetbalclub die op dit moment uitkomt in League One is: Wigan Athletic.

Club Opgericht Stadion
Wigan Athletic 1932 DW Stadium
League One Clubs London
Wigan Athletic Team

WIGAN ATHLETIC

Wigan Athletic is de jongste club uit dit rijtje, de club uit Greater Manchester dateert uit het jaar 1932. Het grootste succes van Wigan Athletic was de winst van de FA Cup in het seizoen 2012/13. In de finale van de FA Cup was Wigan Athletic met 1-0 te sterk voor Manchester City. Door de winst van de FA Cup mocht Wigan in het seizoen 2013/14 haar debuut maken in UEFA Europa League. Wigan speelde tussen 2005 en 2013 in de Premier League maar degradeerde daarna toch weer naar de Championship. In de seizoenen 2015/16 en 2017/18 kwam de club zelfs uit in de League One (derde niveau) doordat zij tot twee keer toe uit de Championship degradeerden.

Wigan Athletic Team

League Two voetbalclubs

Dit seizoen is er één club uit ‘Greater Manchester’ actief op het vierde niveau, de League Two: Bolton Wanderers. Na 73 seizoenen in de Premier League is de traditionele Engelse club weggezakt.

Club Opgericht Stadion
Bolton Wanderers 1876 University of Bolton Stadium
Skybet League Two
Bolton Wanderes Team

BOLTON WANDERERS

Bolton Wanderers werd in 1874 opgericht onder de naam Christ Church Football Club. Drie jaar later werd de naam veranderd naar de huidige naam. Toen in 1888 de Football League werd opgericht door verschillende Engelse clubs, was Bolton daarbij. De Football League was tot de start van de Premier League in 1992 de hoogste Engelse Divisie. De meest succesvolle periode van Bolton was van 1922 tot 1929 toen de club drie FA Cup’s veroverde. Een landstitel veroverde Bolton nooit, ondanks een lange periode op het hoogste niveau. In 2012 degradeerde Bolton naar de Championship en sindsdien is het niet gelukt om terug te keren naar de Premier League. In 2019 degradeerde Bolton naar de League One.

Bolton Wanderes Team