London Football Clubs

Voetbalclubs Londen

DE 17 VOETBALCLUBS IN LONDEN

Londen staat wereldwijd bekend als dé voetbalhoofdstad, dit heeft alles te maken met de 17 voetbalclubs die in Londen zitten. Deze voetbalclubs bevinden zich in verschillende delen van de Engelse hoofdstad. In dit blog lichten we alle Londense voetbalclubs uit die spelen in de Premier League, Championship en League One.

Inhoudsopgave

1. Premier League Clubs
2. Championship Clubs
3. League One Clubs
4. Andere voetbalclubs in Londen

London Football Clubs
Premier League Clubs London

Premier League voetbalclubs

Op dit moment spelen er 7 clubs uit Londen in de Premier League, het allerhoogste voetbalniveau in Engeland. De Londense clubs Arsenal, Chelsea en Tottenham Hotspur zijn ieder jaar favorieten voor de titel, terwijl Crystal Palace en West Ham United stabiele clubs zijn. Watford ligt niet in de stad Londen, maar behoort wel tot de metropool.

Club Opgericht in Stadion
Arsenal 1886 Emirates Stadium
Brentford FC 1889 Brentford Community Stadium
Chelsea 1905 Stamford Bridge
Crystal Palace 1905 Selhurst Park
Tottenham Hotspur 1882 Tottenham Hotspur Stadium
Watford 1881 Vicarage Road
West Ham United 1895 Olympic Stadium
Premier League Clubs London

ARSENAL FC

In 1886 werd Arsenal opgericht door arbeiders van de koninklijke wapenfabriek Royal Arsenal. Hier komt de naam Arsenal en de bijnaam van de club The Gunners vandaan. Arsenal won de meeste prijzen van alle voetbalverenigingen in Londen: 13 landstitels, 13 FA Cups, 2 League Cups, 16 Community Shields en 1 Europa Cup II en de Jaarbeursstedenbeker.

Het stadion van Arsenal, het Emirates Stadium, bereik je door de donkerblauwe Piccadilly line te nemen in de richting van Cockfosters. Vervolgens heb je twee stations om uit te stappen; Holloway Road of Arsenal. Onze tip is om uit te stappen bij Arsenal, omdat je dan nog de mogelijkheid hebt om een kijkje te nemen bij het oude Highbury. Tegenwoordig een appartementencomplex, maar de oude hoofdtribune ziet er aan de voorkant nog hetzelfde uit.

Emirates Stadium hospitality
Brentford Team

BRENTFORD FC

Brentford is opgericht in 1889 en staat vooral bekend om hun oude stadion Griffin Park, dat op elke hoek van het stadion een pub had. Tegenwoordig speelt Brentford in het Brentford Community Stadium, dat sinds 2020 de thuishaven is van de voetbalclub. Brentford heeft zich in seizoen 2020-21 verzekerd van promotie naar de Premier League door de play-off finale van de Championship te winnen. Na 74 jaar afwezigheid is de West-Londense club terug op het hoogste niveau.

Brentford Team

CHELSEA FC

Chelsea, opgericht op 10 maart 1905, is de enige Londense club die ooit de Champions League won. Sinds 1 juli 2003 is Chelsea een vast lid van de top 5 van de Premier League. Op die dag nam de Abramovitsj de club over en werden de mogelijkheden op financieel gebied eindeloos. Van de 6 kampioenschappen behaalde de club er 5 na 2003.

Het stadion van Chelsea, Stamford Bridge, bereik je via de donkergroene District line met als eindhalte Wimbledon. Stap uit bij station Fulham Broadway, loop 400 meter naar links en je ziet Stamford Bridge direct.

Chelsea tickets
Crystal Palace Team

CRYSTAL PALACE

Crystal Palace werd opgericht op 10 september 1905, vernoemd naar het kristallen paleis gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1851. The Eagles spelen hun wedstrijden in het zuiden van Londen in het iconische Selhurst Park, een typisch Engels stadion midden in een woonwijk en met stoelen dicht op het veld.

Selhurst Park bezoeken? Pak bij treinstation Blackfriars de Thameslink lijn richting Gatwick Airport en stap uit met de trein bij Norwood Junction. Sla de Oliver Grove op en loop links de Holmesdale Road op. Na 500 meter rechtdoor bevindt het stadion zich aan je rechterhand.

Crystal Palace Team

TOTTENHAM HOTSPUR FC

De aartsrivaal van Arsenal, Tottenham Hotspur, zag het levenslicht op 5 september 1882. De laatste jaren presteren de Spurs dusdanig goed dat zij onderdeel zijn van de top 6 in de Premier League. Ondanks deze goede prestaties, is het al meer dan vijftig jaar geleden dat Tottenham kampioen werd.

In 2019 trok Tottenham Hotspur in haar nieuwe stadion, het Tottenham Hotspur stadium, dat op dezelfde plek gebouwd is als het oude White Hart Lane. Het nieuwe stadion kun je bereiken door de lichtblauwe Victoria line te pakken richting Walthamstow Central. Stap over bij Seven Sisters op de overground richting Cheshunt en stap uit bij White Hart Lane.

Tottenham Tickets
Watford Team

WATFORD FC

Officieel ligt Watford FC niet in de stad Londen, maar de gelijknamige voorstad Watford behoort wel tot de metropool Londen. Sinds het seizoen 2015-16 behoort Watford weer tot de Premier League. Het grootste gedeelte van de clubhistorie speelde Watford op het tweede, derde of zelfs vierde niveau van Engeland.

Watford speelt haar thuiswedstrijden op Vicarage Road. Het stadion is te bereiken door de metro te pakken richting Watford (Metropolitan line). Vanaf metrostation Watford kun je of een kwartiertje lopen of bus 324 pakken richting Maple Cross.

Watford Team

WEST HAM UNITED FC

West Ham United werd opgericht in 1895 als Thames Ironworks. Vanaf 1900 veranderde de naam naar West Ham United en in 1919 trad de club toe tot de Football League (de voorloper van de Premier League). De meest memorabele bekers in de prijzenkast zijn drie FA Cup’s uit 1964, 1975 en 1980.

The Hammers verlieten, tot groot ongenoegen van de fans, in 2016 Boleyn Ground voor het Olympic Stadium. Je bereikt het nieuwe stadion door de grijze metrolijn Jubilee te pakken richting Stratford. Vanaf hier is het een kleine 10 minuten lopen naar het London Stadium.

West Ham United Tean
Championship Clubs London

Championship voetbalclubs

Dit seizoen zijn er drie clubs uit Londen die uitkomen in de Championship, het op een na hoogste niveau van Engeland. Fulham, Millwall en Queens Park Rangers spelen op dit niveau. Fulham is in het seizoen 2020-21 vanuit de Premier League gedegradeerd en QPR speelde in het seizoen 2014-15 voor het laatst in de Premier League.

Club Opgericht in Stadion
Fulham 1879 Craven Cottage
Millwall 1885 The New Den
Queens Park Rangers 1882 Loftus Road
Championship Clubs London

FULHAM FC

Fulham, opgericht in 1879, is de oudste Londense club die in de Championship speelt. In de hele geschiedenis is het Fulham nooit gelukt om een prijs te pakken. In 1975 en 2010 waren The Cottagers dichtbij het winnen van een prijs. Helaas verloor de club in 1975 de FA Cup-finale van West Ham United en in 2010 de Europa League-finale van Atlético Madrid.

Fulham Team
Millwall Team

MILLWALL

Millwall, afkomstig uit het zuiden van Londen, is opgericht in 1885. De club staat, mede door de bekende film Green Street, bekend als een rauwe Engelse club. In de 91 seizoenen van Millwall in de Football League wist het 11 keer te promoveren, maar degradeerde het ook 9 keer. Het grootste deel van haar geschiedenis speelde Millwall op het tweede of derde niveau. De grootste prestatie van de club is het bereiken van de FA Cup-finale in 2004 waardoor The Lions Europa in mochten.
Millwall speelt sinds 1993 haar thuiswedstrijden op The New Den. Het stadion bereik je door vanaf metrostation London Brigde de trein te pakken naar Beckenham Junction en uit te stappen bij South Bermondsey. Vanaf hier wandel je zo naar de The New Den.

Millwall Team

QUEENS PARK RANGERS

Queens Park Rangers, afgekort QPR, is opgericht in 1882 en speelt op Loftus Road. Het belangrijkste resultaat in de clubhistorie boekten zij in 1967, toen QPR de League Cup won. Verder werden The Hoops een paar keer kampioen in de lagere divisies.

Het QPR-stadion Loftus Road ligt redelijk dichtbij het centrum. Je bereikt het stadion door de Central line te pakken richting West Ruislip en uit te stappen bij White City. Vervolgens loop je de South Africa Road in en na ongeveer een paar honderd meter arriveer je bij Loftus Road.

Queens Park Rangers
League One Clubs London

League One voetbalclubs

Op dit moment spelen twee Londense voetbalclubs in de Football League One, het derde niveau van Engeland. Allebei de clubs zijn gevestigd in het zuiden van Londen: Charlton Athletic en Wimbledon.

Club Opgericht Stadion
Charlton Atletic 1905 The Valley
AFC Wimbledon 2002 Kingsmeadow
League One Clubs London

CHARLTON ATHLETIC

Charlton Athletic speelt haar wedstrijden in het zuidoosten van Londen in het stadion The Valley. Hier zagen de supporters tussen 2001 en 2007 hun club spelen in de Premier League. In het seizoen 2003-2004 eindigde Charlton Athletic als 7de en in 1947 pakte het met de FA Cup haar enige prijs. Sinds de degradatie in 2007 schommelt Charlton Athletic tussen de Championship en de League One.
Tijdens jouw voetbalweekend Londen een bezoekje brengen aan The Valley? Pak dan bij Cannon Street Station de southeastern treinlijn richting Barnehurst. Na 20 minuten bereik je het gelijknamige station Charlton.

Charlton Athletic Team
AFC WIMBLEDON Team

AFC WIMBLEDON

AFC Wimbledon heeft een bizarre geschiedenis. De club zag het levenslicht in 2002. Fans van het oude Wimbledon FC besloten een nieuwe vereniging op te richten nadat hun club verhuisde naar Milton Keynes (100 kilometer buiten Londen). Daarnaast veranderden de nieuwe eigenaren de clubnaam van Wimbledon FC naar Milton Keynes Dons FC. Tussen het 2002 en 2011 klom het nieuwe AFC Wimblebon op van het negende niveau naar de Football League Two. Tegenwoordig spelen The Dons hun wedstrijden op het derde niveau, de Football League One.

AFC WIMBLEDON Team

Overige Clubs uit Londen

Naast de drie grootste competities in Engeland komen er ook nog zes voetbalclubs in Londen uit in de League Two en Conference International.
Leyton Orient en Sutton United komen uit in de League Two. Barnet, Bromley, Dagenham & Redbridge en Wealdstone komen uit in de Conference International. In totaal spelen er maar liefst zeventien (!) clubs uit Londen op professioneel niveau.

Bekijk ons aanbod

Heb jij altijd al een voetbalreis naar Londen willen maken? Bekijk ons overzicht aan voetbalwedstrijden, filter op Londen als stad en krijg alle voetbalwedstrijden in Londen te zien.

View Matches

Officiële tickets en pakketten voor de grootste evenementen
P1 Reisverzekering; veilig boeken tijdens Covid-19
Klantenservice te bereiken via meerdere kanalen

onze fans beoordelen ons met een 9.2

9.2