Berlijn voetbalclubs

Voetbalclubs Berlijn

DE VOETBALCLUBS IN BERLIJN

De Duitse hoofdstad Berlijn telt zes voetbalclubs op het eerste, tweede en vierde niveau. Hertha BSC en Union Berlin zijn de belangrijkste twee, spelend in de Bundesliga en de 2. Bundesliga. In dit artikel maken we een rondje langs zes voetbalclubs in Berlijn.

Laatste update donderdag 29 april 2021.

Inhoudsopgave

1. Clubs in de Bundesliga
1. Clubs in de 2. Bundesliga
2. Clubs in de Regionalliga Nordost

Voetbalclubs in Berlijn
Bundesliga

CLUBS IN DE BUNDESLIGA

Op dit moment speelt er 1 club in de Bundesliga, Hertha BSC.

Club Opgericht in Stadion
Hertha BSC 1902 Olympiastadion
Bundesliga

HERTHA BSC

Hertha BSC werkt haar thuiswedstrijd af in het iconische Olympiastadion, geopend in 1939. De bijnaam van Hertha BSC is Die Alte Dame (De oude dame), vanwege het feit dat de club is opgericht in 1892 en één van de clubs is die in 1900 de DFB oprichtte. Hertha BSC boekte haar grootste resultaten in de jaren ’30 van de vorige eeuw door in 1930 en 1931 twee keer de beste van Duitsland te zijn. Internationaal gezien was de deelname van Hertha aan de Champions League in het seizoen 1999-00 de grootste prestatie. Na de eeuwwisseling wist Hertha regelmatig goede prestaties te behalen in de competitie, waaronder een vierde plaats in 2009, waardoor zij deelnamen aan de UEFA Cup.

Hertha BSC Team

CLUBS IN DE 2. BUNDESLIGA

Op dit moment speelt er 1 club in de 2. Bundesliga, 1. FC Union Berlin.

Club Opgericht in Stadion
1. FC Union Berlin 1955 Stadion An der Alten Försterei

FC UNION BERLIN

In tegenstelling tot Hertha BSC, bevindt FC Union Berlin zich in het oosten van Berlijn. Union Berlin was de club van de DDR, Oost-Duitsland. Vandaar dat de bijnaam van Union ook Die Eisernen (De IJzeren) is. Union boekte weinig resultaat in de DDR-competitie: men schommelde tussen het hoogste en het tweede niveau. Door haar jaren in de DDR competitie heeft Union een rivaliteit met BFC Dynamo (hieronder meer over deze club). Union is van oudsher een club van de metaalwerkers en BFC Dynamo de club van de Stasi, de belangrijkste Oost-Duitse inlichtingen- en veiligheidsdienst tijdens de Koude Oorlog. Van 2009 tot 2019 speelde Union Berlin haar thuiswedstrijden in de Tweede Bundesliga. De club wist in 2019 echter te promoveren naar het hoogste niveau, waarna het zich direct weer degradeerde. Het stadion van Union Berlin is Stadion An der Alten Försterei.

1. FC Union Berlin Team

VOETBALCLUBS IN DE REGIONALLIGA NORDOST

Op dit moment spelen er geen clubs uit Berlijn op het tweede of derde niveau. Daarentegen spelen er wel vijf clubs op het vierde niveau (Regionalliga Nordost): Berliner AK 07, BFC Dynamo, SV Babelsberg, Tennis Borussia Berlin en Viktoria Berlin.

Club Opgericht in Stadion
Berliner AK 07 1907 het Poststadion
BFC Dynamo 1979 Friedrich-Ludwig-Jahn-Sportpark
SV Babelsberg 1945 Karl-Liebknecht-Stadion
Viktoria Berlin 1889 Stadion Lichterfeld
Tennis Borussia Berlin 1902 Mommsenstadion

BERLINER AK 07

Berliner AK 07 is de voetbalclub uit Berlijn die het dichtst bij het stadscentrum ligt. Berliner Athletic Klub 07 is, zoals de naam al zegt, begonnen in 1907 als atletiekclub en in 1908 gestart met voetbal. Het grootste gedeelte van haar geschiedenis was Berliner AK 07 actief in de lagere divisies. Sinds 2011 is de club actief in de Regionalliga Nordost. Thuiswedstrijden werkt men af in het Poststadion.

BERLINER AK 07
BFC Dynamo TEam

BFC DYNAMO

BFC Dynamo is een voetbalclub uit het oosten van Berlijn en recordkampioen van Oost-Duitsland. Tussen 1979 en 1988 werd de club tien keer achter elkaar kampioen in de Oost-Duitse competitie. Na de val van de muur speelde BFC Dynamo op het derde niveau en zelfs op het vijfde niveau, maar sinds het seizoen 2014-15 speelt men in de Regionalliga Nordost. Sinds de promotie werkt de club haar thuiswedstrijden weer af in het Friedrich-Ludwig-Jahn-Sportpark.

BFC Dynamo TEam

SV BABELSBERG 03

SV Babelsberg 03 is een voetbalclub uit Potsdam-Babelsberg, in de buitenwijken van Berlijn. In de tijd van de DDR speelde Nulldrei voornamelijk op het tweede niveau. Na de val van de muur speelde de club, op één seizoen 2000-01 in de Tweede Bundesliga na, zelfs op het vierde en vijfde niveau. SV Babelsberg 03 speelt haar thuiswedstrijden in het Karl-Liebknecht-Stadion en heeft een fanatieke groep supporters, de Filmstadt Inferno 99.

SV Babelsberg
Viktoria Berlin Team

FC VIKTORIA 1889 BERLIN

FC Viktoria 1889 Berlin is een fusieclub uit Berlijn, ontstaan door het samengaan van BFC Viktoria 1889 en Lichterfelder FC. Sinds de formatie van de club speelt het haar thuiswedstrijden in de Regionalliga Nordost in het Stadion Lichterfelde. De beste prestatie van de club is de winst van de Berliner Landespokal, de lokale bekercompetitie in Berlijn.

Viktoria Berlin Team

Tennis Borussia Berlin

Tennis Borussia Berlin is een Duitse voetbalclub uit Berlijn en werd in 1902 opgericht. Tennis is een overblijfsel van de oude tennis- en pingpongclub en Borussia is een Latijnse versie van Pruisen. De club wordt vaak afgekort door TeBe. De club was de grote rivaal van Hertha BSC in de jaren twintig en dertig toen beide clubs streden om de titel beste club van Berlijn.

tennis borussia berlin
Voetbalclubs overzicht Berlijn

Wil je een bezoek brengen aan Berlijn en voetbal kijken in de Duitse hoofdstad? Stel bij ons jouw ultieme voetbalreis naar Berlijn samen (ticket + hotel).

Voetbalclubs overzicht Berlijn