De 12 toplanden voor Rugby World Cup 2023

Lees hier alles over de deelnemende teams van Rugby World Cup 2023!

Rugby World Cup Frankrijk 2023 belooft een feestelijke editie te worden. Niet alleen is het de tiende keer dat het wereldkampioenschap gehouden wordt, het is ook tweehonderd jaar geleden dat de sport werd uitgevonden door de Engelsman William Webb Ellis. Alle grote rugbylanden komen naar Frankrijk om het feest mee te vieren.

De bekende rugbylanden zullen allemaal deelnemen aan Rugby World Cup 2023. Twaalf van de twintig deelnemers zijn al geplaatst door de prestaties tijdens de vorige editie, maar hoe liggen de verhoudingen? We nemen de twaalf toplanden van het rugby onder de loep.

1. Zuid-Afrika
2. Engeland
3. Nieuw-Zeeland
4. Frankrijk
5. Wales
6. Ierland
7. Australië
8. Japan
9. Schotland
10. Argentinië
11. Italy
12. Fiji
De volgende stap

1. Zuid-Afrika

Regerend kampioen Zuid-Afrika zal er alles aan doen om zijn titel te verdedigen. Samen met Nieuw-Zeeland heeft het Afrikaanse land de meeste kampioenschappen in de historie van het toernooi veroverd: beiden wonnen het WK drie keer. En dat terwijl Zuid-Afrika pas zeven keer meedeed. Geen slechte score.

Dat Zuid-Afrika altijd met één van de beste teams komt opdagen, is geen verrassing meer. The Springboks groeien op met rugby en veel kinderen spelen het op school, allemaal dromend van het moment dat ze de wereldbeker omhoog mogen houden. In 2023 krijgen ze een nieuwe kans!

Rugby Zuid-Afrika
Rugby England

2. Engeland

Engeland is het land waar rugby werd geboren in 1823, toen een jongen genaamd William Webb Ellis tijdens een wedstrijd op school een voetbal oppakte met zijn handen en begon te rennen. Tweehonderd  jaar later wordt het WK Rugby 2023 in Frankrijk gespeeld.

Engeland speelde ook de eerste internationale rugbywedstrijd ooit tegen Schotland in 1871. Tegenwoordig staat het Engelse nationale rugbyteam bovenaan de piramide. De Britten verloren de finale in 2019 van Zuid-Afrika, maar wonnen in 2020 de Six Nations.

Het geboorteland van Rugby heeft elk WK bijgewoond en won de titel in 2003. Sindsdien snakken de Engelsen naar een nieuwe titel.

Rugby England

3. Nieuw-Zeeland

The All Blacks zijn bij het grote publiek vooral bekend vanwege de indrukwekkende Haka, maar de echte rugbykenners weten dat de spelers van Nieuw-Zeeland niet alleen voorafgaand aan de wedstrijd indruk maken. De drievoudig wereldkampioen – voor het laatst in 2015 – heeft tegen elk ander land een positieve balans. Nieuw-Zeeland won tegen iedereen vaker dan dat het verloor. Dat verklaart waarom de recordhouder van de Rugby Championship (zestien titels) altijd één van de favorieten is voor Rugby World Cup 2023.

4. Frankrijk

Gastland Frankrijk is het land met de meeste geregistreerde rugbyspelers ter wereld. 542.242 om precies te zijn. Maar de Fransen wachten nog altijd op hun eerste wereldtitel. De drie finales die ze speelden gingen verloren. Een land met een grote rugbycultuur, maar nog zonder wereldwijd succes. Gaat dat in eigen land dan eindelijk lukken?

Rugby Nieuw Zeeland
rugby world cup 2023 ireland

5. Wales

In Wales wordt rugby gezien als de nationale sport. Het land telt meer dan driehonderd rugbyclubs en de geschiedenis van de nationale bond gaat terug naar 1881. In de jaren ’70 van de vorige eeuw had Wales een ijzersterk team, maar doordat de Rugby World Cup toen nog niet bestond, kreeg het niet de kans om een wereldtitel te veroveren. Tegenwoordig strijdt Wales altijd mee om de prijzen in het Six Nations-toernooi. Voor Rugby World Cup 2023 een outsider om rekening mee te houden.

6. Ierland

Het Ierse nationale team bestaat uit de beste spelers van de Republiek Ierland én Noord-Ierland. Samen zijn de twee landen een vaste deelnemer aan de Six Nations, Autumn Cup en Rugby World Cup. In 2019 stond Ierland voor het eerst bovenaan op de World Rugby Ranking. Die positie hebben ze niet behouden, maar het geeft aan dat Ierland zeker niet voor spek en bonen meedoet in 2023 in Frankrijk.

rugby world cup 2023 ireland

7. Australië

Nog een nationaal elftal met een bekende bijnaam: The Wallabies. Rugby in Australië kende zijn piek in de jaren ’90, toen het nationale elftal twee keer wereldkampioen werd (1991 en 1999). Deze eeuw lukte het The Wallabies nog niet om de titel te veroveren, maar als rugbyland pur sang willen de Australiërs het ongetwijfeld beter doen dan in 2019. Toen kwam de ploeg niet verder dan de kwartfinale.

8. Japan

Als gastland van het afgelopen WK strandde Japan vorig jaar in de kwartfinale door te verliezen van de uiteindelijke kampioen Zuid-Afrika. Japan staat bekend als een goed allround team, dat zowel gestructureerd kan verdedigen als aanvallen.

Opvallend detail: zowel de bondscoach als de aanvoerder komen uit Nieuw-Zeeland. Coach Jamie Joseph was eerder als speler actief in Japan en sinds 2016 als coach. Aanvoerder Michael Leitch verhuisde op jonge leeftijd van Nieuw-Zeeland naar het Aziatische land.

rugby world cup 2023 australia
rugby world cup 2023 scotland

9. Schotland

Met slechts 49.265 geregistreerde rugbyspelers doet Schotland het verrassend goed op de wereldranglijst. De zevende plek geeft een goed beeld van de positie van het land in het mondiale rugby. De beste prestatie die Schotland ooit op een WK neerzette was een vierde plaats in 1991.

10. Argentinië

Argentinië deed sinds het eerste WK in 1987 iedere vier jaar mee aan de World Cup Rugby. In 2007 haalden de Zuid-Amerikanen de hoogste positie: een derde plek.

rugby world cup 2023 scotland

11. Italië

Italië kwam op het grootste internationale toernooi nooit verder dan de poulefase. De positie op de wereldranglijst schetst een mager perspectief voor Rugby World Cup 2023. Op de veertiende plaats staat Italië achter Georgië en Tonga, dat zich nog niet hebben gekwalificeerd.

12. Fiji

De Britten en Nieuw-Zeelanders introduceerden rugby op Fiji in 1884. De eilandbewoners raakten verliefd op de sport en omarmden het in hun cultuur. Met zo’n zeshonderd geregistreerde rugbyclubs en 37.570 spelers is Fiji niet het grootste rugbyland, maar gezien de amper negenhonderdduizend inwoners die het land telt, is de vaste deelname aan Rugby World Cup al een prestatie op zich!

rugby world cup italy

De volgende stap

Later worden nog acht andere landen toegevoegd aan het deelnemersveld op basis van een kwalificatietoernooi. De winnaar van de kwalificatie, twee landen uit Europa, twee uit de Amerikaanse continenten en één uit Azië, Oceanië en Afrika maken het totaal van twintig teams compleet.

Tot 2023 kan er nog veel gebeuren, maar zet 8 september tot en met 21 oktober 2023 alvast in je agenda. Als officieel partner van Rugby World Cup 2023 houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen!

Schrijf je hier in