Stade de France Rugby World Cup 2023

De 9 Rugby World Cup 2023 stadions van Frankrijk

Rugby World Cup 2023 stadions

De wedstrijden van de Rugby World Cup 2023 worden gespeeld in negen van de mooiste stadions van Frankrijk. Van het wereldberoemde Stade de France tot het echte rugbystadion Stadium de Toulouse. In dit blog lichten we ze één voor één voor je uit.

1. Stade de France, Saint-Denis
2. Stade Velodrome, Marseille
3. Parc Olympique Lyonnais, Lyon
4. Stade Pierre-Mauroy, Lille
5. Matmut Atlantique, Bordeaux
6. Stade Geoffroy Guichard, Saint-Étienne
7. Allianz Riviera, Nice
8. Stade de la Beaujoire, Nantes
9. Stadium Municipal Toulouse, Toulouse

Rugby World Cup France host cities
Stade de France rugby

1. Stade de France, Saint-Denis

Het Stade de France is het nationale stadion van Frankrijk en het grootste stadion dat gebruikt wordt tijdens Rugby World Cup. De capaciteit van 80.000 toeschouwers is de reden dat de twee halve finales en de finale hier worden gespeeld.

Stade de France ligt iets ten noorden van Parijs, in de voorstad Saint-Denis. Het werd geopend in 1998 voor het WK Voetbal en onder meer gebruikt door de nationale rugbyploeg van Frankrijk. Op vrijdag 8 september begint Rugby World Cup 2023 hier met de spectaculaire openingswedstrijd tussen Frankijk en Nieuw-Zeeland.

Stade de France rugby

2. Stade Vélodrome, Marseille

Het Stade Vélodrome werd al in 1937 geopend en sindsdien meerdere keren gerenoveerd. Sinds 1970 is het de thuisbasis van Olympique Marseille. Rugby Club Toulonnais speelt tijdens grote wedstrijden. Het stadion heeft een bijzonder ontwerp met een golvend dak en staat op een toplocatie: in het stadscentrum van Marseille, niet ver van de levendige oude haven.

Net als Stade de France wordt ook Stade Vélodrome regelmatig gebruikt door de nationale rugbyploeg van Frankrijk. Tijdens Rugby World Cup 2007 werden hier twee kwartfinales gespeeld. Dat is in 2023 weer het geval. Tijdens de poulefase staat op deze locatie onder andere Engeland tegen Argentinië op 9 september gepland.

Stade Velodrome Rugby World Cup
Parc Olympique Lyonnais rugby

3. Parc Olympique Lyonnais, Lyon

Parc Olympique Lyonnais (OL Stadium) was nog niet gebouwd ten tijden van Rugby World Cup 2007. Dit moderne stadion, opgeleverd in 2015, heeft in korte tijd een mooie geschiedenis van rugbywedstrijden opgebouwd. In 2016 werden hier de finales van de European Rugby Champions Cup en de European Rugby Challenge Cup georganiseerd.

De Franse rugbyfans kennen de weg naar het stadion, dat officieel Groupama Stadium heet. Op 25 mei 2018 bezochten maar liefst 58.664 mensen de wedstrijd tussen Montpellier HR en Lyon OU in de Top 14, de hoogste rugbycompetitie van Frankrijk.

Nieuw-Zeeland speelt hier twee keer in de groepsfase van het toernooi. Op vrijdag 29 september tegen Italië en op donderdag 5 oktober tegen Americas 1.

Parc Olympique Lyonnais rugby

4. Stade Pierre-Mauroy, Lille

In het noorden van Frankrijk, aan de grens van België, vinden we het Stade Pierre-Mauroy in Lille. Het stadion, vernoemd naar een oud-burgemeester van de stad, wordt gebruikt door voetbalclub Lille OSC en biedt plek aan ruim 50.000 toeschouwers. Het dak kan worden gesloten, waardoor wedstrijden bij slechte weersomstandigheden gewoon gespeeld kunnen worden.

Schotland (30 september) en Frankijk (14 september) spelen hier een groepswedstrijd, Engeland zelfs twee (27 september en 7 oktober).

Stade Pierre-Mauroy Rugby World Cup
Matmut Atlantique Rugby World Cup

5. Matmut Atlantique, Bordeaux

Voetbalclub Girondins de Bordeaux speelt hier zijn thuiswedstrijden. In 2014/2015 werden hier de halve finales van de nationale Franse rugbycompetitie gespeeld. In 2016 was dit stadions een van de speellocaties van het EK voetbal, een evenement waar de Ierse sportfans goede herinneringen aan hebben overgehouden.

In de groepsfase van Rugby World Cup 2023 worden in Matmut Atlantique vijf wedstrijden gespeeld. Onder anderen Ierland, Wales en Zuid-Afrika zullen hier aantreden.

Matmut Atlantique Rugby World Cup

6. Geoffroy Guichard Stadium, Saint-Étienne

In Saint-Étienne hebben ze genoeg ervaring met het organiseren van toernooien. In het Stade Geoffroy Guichard werden al wedstrijden gespeeld voor verschillende voetbaltoernooien, zoals het EK 1984 en 2016 en WK 1998, en in 2007 werden hier drie wedstrijden gespeeld  tijdens Rugby World Cup 2007.

Normaal gesproken speelt voetbalclub AS Saint-Étienne op het veld van Stade Geoffroy Guichard. Het stadion wordt dan ‘de ketel’ of ‘de groene hel’ genoemd. Tijdens Rugby World Cup 2023 mogen onder anderen de supporters van Australië de tribune betreden tijdens wedstrijden op zondag 17 september tegen Fiji en zondag 1 oktober tegen de laatste winnaar van de kwalificatie.

Stade Geoffroy Guichard Rugby World Cup
Allianz Riviera Rugby World Cup

7. Allianz Riviera, Nice

Het zal je ondertussen niet meer verbazen, maar ook in Allianz Riviera in Nice wordt normaal gesproken gevoetbald. OGC Nice mag het stadion sinds de opening in 2013 zijn thuis noemen. In het kader van multifunctionaliteit maakt Rugby Club Toulonnais er ook regelmatig gebruik van.

Er staan vier Rugby World Cup 2023 groepswedstrijden van verschillende ploegen op het programma. De wedstrijd van 17 september tussen Engeland en Japan is al bekend. De tegenstanders van Wales, Italië en Schotland moeten zich nog kwalificeren.

Allianz Riviera Rugby World Cup

8. Stade de la Beaujoire, Nantes

Stade de la Beaujoire in de westelijke havenstad Nantes is naast een voetbalstadion ook een echt rugbystadion. Op 15 november 1986 won de Franse nationale ploeg hier met 16-3 van Nieuw-Zeeland, een memorabele overwinning. In 2007 werden er drie wedstrijden gespeeld in Stade de la Beaujoire en in 2023 worden er vier groepswedstrijden afgewerkt.

Op 8 oktober 2023 is Stade de la Beajoire het podium van Japan – Argentinië in Groep D. We kunnen je zeker van een plekje voorzien, want in het onderkomen van FC Nantes passen bijna 40.000 mensen.

Stade de la Beaujoire
Stadium de Toulouse Rugby World Cup

9. Stadium de Toulouse, Toulouse

In het zuiden van Frankrijk, richting de grens met Spanje, ligt het Stadium de Toulouse op een bijzondere plek: op een eiland in de rivier de Garonne. Het stadion, ook wel bekend als Stadium Municipal, is sinds 1937 gevestigd op deze charmante locatie vlakbij het stadscentrum.

Rugbyclub Stade Toulousain speelt hier wedstrijden om de European Rugby Champions Cup en de Top 14. De Franse nationale rugbyploeg speelde hier in 2009 een internationale wedstrijd tegen Zuid-Afrika. Frankrijk won met 20–13.

Tijdens Rugby World Cup 2023 worden er in Stadium de Toulouse vijf groepswedstrijden georganiseerd, waaronder twee van Japan.

 

Bezoek Rugby World Cup 2023

Wil je in 2023 de beste rugbywedstrijden live meemaken in deze mooie stadions? Boek snel en veilig officiële pakketten voor Rugby World Cup 2023 bij P1 Travel.

Stadium de Toulouse Rugby World Cup