nieuwe sporten op olympische spelen

De 5 nieuwe sporten op de Olympische Spelen

De Olympische Spelen bieden veel vermaak met oude en vertrouwde sporten, maar in de zomer van 2021 is er in Tokyo nog meer om van te genieten. Vijf spectaculaire sporten maken hun Olympisch debuut. Welke dat zijn, lees je in dit blog.

Olympic karate

1. Karate

Het is bijzonder dat karate uitgerekend op de geboortegrond van Japan debuteert als een Olympische sport. Deze gevechtskunst maakt in 2021 voor het eerst deel uit van Olympisch programma.

Veel vechtsporten worden al vele edities vertoond op de Olympische Spelen, zoals judo en worstelen. Ook karate krijgt straks deze eer. Zowel mannen en vrouwen zullen hun skills tonen in Nippon Budokan, waar in 1970 het eerste WK karate werd gehouden.

De cirkel is rond. Japan kan zijn gevechtskunst opnieuw tonen aan de wereld en de strijd aangaan met andere landen.

Olympic karate

2.3×3 basketbal

Basketbal is al sinds 1936 een vast onderdeel van de Olympische Spelen. Maar naast de standaardvorm met vijf spelers tegen vijf wordt er in 2021 ook drie tegen drie gespeeld. Deze vorm van basketbal werd al lang gespeeld op straten en in sportscholen over de hele wereld, maar is nu klaar voor het hoogste podium.

3×3 basketbal is een snelle en spectaculaire sport. Teams van drie spelers gaan in een wedstrijd van tien minuten de strijd aan op een half-court. Het spel gaat snel op en neer en er worden veel punten worden gescoord. Dat wordt genieten voor de fans in de stadions in Japan!

OLYMPIC BASKETBALL TICKETS
Olympics Skateboarding Tickets

3. Skateboarden

Van de straat naar de Olympische Spelen: skateboarden doet mee in Tokyo in 2021. Deze sport is onderverdeeld in twee disciplines: straat en park.

Op straat rijden skateboarders op trappen, leuningen, banken, muren en hellingen. In elke ronde hebben de deelnemers 45 seconden de tijd om vijf trucs te doen. Ze worden beoordeeld door een jury en krijgen een cijfer van nul tot tien.

In het onderdeel ‘park’ springen de skaters in de bowl. Ze voeren trucs uit in de lucht, van salto’s en rotaties tot het vasthouden van het board in de lucht. Het wordt een spectaculair gezicht om de skateboarders richting hun medailles te zien grinden.

Olympics Skateboarding Tickets

4. Klimmen

Veertig professionele klimmers gaan de strijd aan in Olympisch klimmen. Deze nieuwe sport op de Olympische Spelen wordt georganiseerd in het Aomi Urban Sports Park en bestaat uit drie onderdelen.

‘Boulderen’ behelst het klimmen van een korte route, niet hoog boven de grond, zonder touw of zekering. ‘Speed’ gaat er simpelweg om wie het snelst boven is. En bij ‘lead climbing’ leidt één atleet een groep. Wie de medailles wint, wordt bepaald op basis van prestaties in alle drie de onderdelen samen.

Olympic climbing
Olympic surfing

5. Surfen

Voor de kust van Japan, bij het strand van Ichinomiya, liggen straks twintig mannen en twintig vrouwen klaar om de grootste golf te pakken. Ze springen om de beurt op hun shortboard om de zee zo sierlijk mogelijk te berijden.

Net als bij skateboarden beoordeelt een jury hoe de atleten het presteren. Er wordt vooral gekeken naar de moeilijkheid van de manoeuvres, de snelheid, de kracht en de flow.

Het Olympische debuut komt door corona een jaar later dan gepland, maar de surfers wachten geduldig op de zomer van 2021.

Olympic surfing

Tickets Olympische Spelen Tokyo

Bij P1 Travel ben je op de goede plek voor de beste tickets voor bijna alle sporten op de Olympische Spelen 2020 in Tokyo, gehouden van 23 juli tot 8 augustus. Bekijk ons ticketaanbod hier.