West Ham Tickets

De beste London derbies op een rij

De beste London derbies op een rij

De spannendste klassiekers in de Engelse voetbalhoofdstad

Londen is zonder twijfel de voetbalhoofdstad van Engeland. Met dertien professionele teams op de vier hoogste niveaus is het aantal derby’s hoger dan in welke andere stad dan ook. Maar welke London derbies zijn het meest beladen? Dat lees je in dit blog!

North London derby
North West London derbies
The Dockers derby
East London derby
South London derby
West London derbies
Tottenham Hotspur – West Ham

London Football Clubs
North london derby

North London derby

Arsenal – Tottenham Hotspur

Bij wedstrijden tussen Arsenal en Tottenham Hotspur staat heel Noord-Londen op scherp. De rivaliteit tussen beide clubs bestaat sinds Arsenal in 1913 in Highbury ging spelen. Door de vele onderlinge wedstrijden is de spanning steeds hoger opgelopen. Fans van beide teams hebben een hekel aan elkaar en aan spelers die overstappen naar de aartsvijand, zoals Sol Campbell deed in 2001.

Arsenal en Tottenham hebben 203 keer tegen elkaar gespeeld. The Gunners hebben de beste resultaten behaald met 83 overwinningen. 54 keer eindigde de North London derby in een gelijkspel. The Spurs wonnen 66 keer.

North london derby

North West London derbies

Chelsea – Arsenal

Deze derby is misschien niet het meest beladen, maar noemenswaardig is hij wel. Het stadion van Chelsea – Stamford Bridge – ligt in het noordwesten van Londen. Wanneer de spelers en fans van The Blues naar Arsenal reizen, worden ze niet met open armen ontvangen. De vijandigheid tussen Chelsea en Arsenal is de laatste jaren gegroeid door de opkomst van Chelsea sinds de jaren ’90.

Chelsea en Arsenal hebben 204 keer tegen elkaar gespeeld. Arsenal won de wedstrijd het vaakst (79 keer). In 59 duels verdeelden beide ploegen de punten. Chelsea won 66 keer.

North west london derby
North_West_London_Derby

Chelsea – Tottenham Hotspur

Ook de supporters van Tottenham Hotspur zijn niet bepaald bevriend met die van Chelsea. Vanaf de eerste ontmoeting tussen de teams in 1909 worden de wedstrijden op het scherpst van de snede gespeeld. Wanneer The Spurs en The Blues tegen elkaar spelen lopen de stadions vol en zijn de spelers op het veld en de toeschouwers op de tribune gebrand op een overwinning.

Tottenham – Chelsea werd 170 keer gespeeld, waarvan Chelsea 74 keer won en Tottenham 54 keer. De 42 overige duels bleven onbeslist.

North_West_London_Derby

The Dockers derby

Millwall – West Ham United

Millwall en West Ham United kennen één van de langste en heftigste London derbies in het Engelse voetbal. Tegen de aanhangers van deze clubs moet je niet te zeggen dat voetbal maar een spelletje is. Voor hen is voetbal een zaak van leven en dood. Met alles wat je hebt moet je vechten voor je eigen club. Het komt allemaal naar boven in The Dockers derby, die zo heet omdat beide clubs zijn opgericht door havenwerkers.

The Dockers derby werd 99 keer gespeeld en zorgde altijd voor spanning. Millwall won het vaakst; 38 keer tegenover de 34 keer van West Ham United. 27 keer werden de punten gedeeld.

Millwall Team
West Ham Tickets

East London derby

West Ham, Leyton Orient, Dagenham & Redbridge

In het oosten van Londen bestaat geen derby tussen twee clubs, zoals gebruikelijk, maar wordt gesproken over een rivaliteit tussen drie teams. Dit gebied is het terrein van West Ham United, Leyton Orient en Dagenham & Redbridge en alle wedstrijden tussen deze drie worden gezien als een East London derby. Ze komen echter sporadisch voor, omdat de teams vaak op een ander niveau spelen.

West Ham is steevast onderdeel van de Premier League en speelde daarom lange tijd geen East Londen derby meer. Leyton Orient en Dagenham & Redbridge ontmoeten elkaar vaker, waarvan de laatste keer in 2019.

West Ham Tickets
Officiële tickets en pakketten voor de grootste evenementen
P1 Reisverzekering; veilig boeken tijdens Covid-19
Klantenservice te bereiken via meerdere kanalen

South London derby

Crystal Palace overstijgt Zuid-Londen

Crystal Palace is de hoogst spelende club in Zuid-Londen en is daardoor zijn rivalen in de South London derbies, Charlton Athletic en Millwall, uit het oog verloren. Deze ploegen spelen namelijk op lagere niveaus; Charlton in de League One en Millwall in de Championship.

Crystal Palace speelt sinds 2014 in de Premier League en is meer bezig met de grotere clubs uit Londen, zoals Arsenal, Chelsea en Tottenham Hotspur. Die wedstrijden zijn zeker het bezoeken waard, mede doordat Selhurst Park, het stadion van Crystal Palace, een authentieke Engelse voetbalervaring biedt.

Bron van afbeelding: ChristalPalace, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Derbies South London
Chelsea_derbies

West London derbies

Chelsea tegen de rest

Chelsea heeft niet alleen vijanden in Noord-Londen (Arsenal en Tottenham Hotspur), maar ook dichterbij huis in West-Londen. Zowel Fulham als Queens Park Rangers zien Chelsea als hun grootste rivaal. De fans van The Blues besteden daar de laatste jaren weinig aandacht meer aan. Door de successen van hun club richten zij zich op de teams met wie ze strijden om de titel van de Premier League. Maar wanneer er bijvoorbeeld bekerwedstrijden plaatsvinden tussen Chelsea en Fulham of Chelsea en QPR zijn dat absolute tips om te bezoeken.

Ook uit de cijfers blijkt dat Chelsea een maatje te groot is voor de buren uit West-Londen. Chelsea speelde 84 tegen Fulham, won 49 keer, speelde 26 keer gelijk en verloor negen keer.

Chelsea – QPR stond 55 keer op het programma. The Blues wonnen 22 keer. Achttien keer werd het gelijk en vijftien keer won QPR.

Chelsea_derbies

Fulham – Queens Park Rangers

Fulham en Queens Park Rangers waren al rivalen toen Chelsea nog niet bestond. De buurtgenoten stonden in 1892 al tegenover elkaar. Anders dan Chelsea – dat groter en succesvoller is – zijn Fulham en QPR vergelijkbare clubs in grootte en geschiedenis. Dat maakt de spanning in deze West Londen derby des te groter. Dit seizoen spelen beide clubs in de Championship, dus als je daar een wedstrijd wilt bezoeken, weet je dat je deze derby moet kiezen. Veertig keer stonden Fulham en QPR tegenover elkaar. Fulham was het meest succesvol met 19x winst. 7x werd het een gelijkspel en 14x kon QPR feestvieren.

Fulham – Brentford

Fulham en Brentford worden liever niet in één adem genoemd, maar delen nou eenmaal een rivaliteit en een bijzondere geschiedenis. In de jaren ’80 en ’90 ontwikkelden supporters van beide clubs haatgevoelens voor elkaar, waardoor er veel conflicten plaatsvonden op het veld en op de tribunes. In 2020 kwam die rivaliteit tot een kookpunt: Fulham versloeg Brentford in de finale van de play-offs voor promotie naar de Premier League. Niets lekkerder dan winnen ten koste van je aartsrivaal!

Fulham_Tickets
West_Ham_Spurs

Tottenham Hotspur vs. West Ham

De rivaliteit tussen Tottenham Hotspur en West Ham United is niet geboren op basis van locatie of onderlinge wedstrijden. De spanning komt voort uit het hooliganisme in de jaren ’80 van het Engelse voetbal. Aanhangers van beide clubs kwamen elkaar buiten de stadions vaak tegen en brachten de rivaliteit over op de spelers, waardoor de wedstrijden zeer beladen zijn geworden. Van veel geweld is gelukkig geen sprake meer, maar de spannende wedstrijden zijn gebleven. Geweldig om te beleven!

Tottenham en West Ham bespeelden elkaar 157 keer. The Spurs trokken vaker aan het langste eind; 67 keer. The Hammers 52 keer. De punten werden 38 keer gedeeld.

Bron van afbeelding: Egghead06, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

West_Ham_Spurs

Bezoek de London derbies

Londen biedt genoeg mooie derby’s, klassiekers, burenruzies, historische wedstrijden en duels tussen topclubs. Via P1 Travel ervaar je de glorie van de Premier League bij Arsenal, Chelsea, Crystal Palace, Tottenham Hotspur of West Ham United. Of je gaat voor de authentieke Engelse voetbalbeleving in de Championship bij Fulham, Millwall of Queens Park Rangers. Wij zijn jouw gids in de voetbalwereld van Londen!

Lees ook ons blog over de voetbalclubs in Londen.

Bekijk ons aanbod

Wil jij een Londen derby van dichtbij beleven? Bekijk ons overzicht aan voetbalwedstrijden, filter op Londen als stad en krijg alle voetbalwedstrijden in Londen te zien.

Bekijk wedstrijden

onze fans beoordelen ons met een 9.2

9.2