Rugby League World Cup header

Alles over de Rugby League World Cup 2021

Rugby league is een sport voor de echte liefhebber. En ook die liefhebber willen we op hun wenken bedienen. Niet alleen met goede tickets, maar ook met feitjes en weetjes om alvast te genieten van de voorpret. In dit blog staat alles wat je moet weten of Rugby League World Cup 2021.

Van 23 oktober tot 27 november 2021 is het zover: de zestiende editie van de Rugby League World Cup. Australië gaat proberen om zijn titel te verdedigen, maar gastland Engeland wil dat plan dwarsbomen. In de mooiste (voetbal)stadions van Engeland nemen maar liefst zestien nationale teams het tegen elkaar op. Wat kunnen we verwachten?

Rugby League World Cup 2021

Verschil tussen Rugby League and Rugby union

De eerste Rugby League World Cup werd gehouden in 1954, bijna dertig jaar eerder dan het eerste wereldkampioenschap voor Rugby union. Deze twee vormen van rugby zijn zeer verschillend sinds ze in 1895 van elkaar gescheiden werden vanwege een meningsverschil over het wel of niet betalen van spelers.

Rugby league veranderde door de jaren heen zijn regels om een snellere vorm van rugby te creëren, die het publiek meer moest vermaken. Bij Rugby league hebben de teams bijvoorbeeld dertien spelers, bij Rugby union vijftien. De puntentelling is anders en de manier waarop balbezit wordt veroverd verschilt.

Je moet de twee vormen van rugby niet door elkaar halen, want dan krijg je de fans op je dak!

Rugby League World Cup 2021

Australië domineert Rugby League

Rugby league is de nationale sport van Papoea-Nieuw-Guinea en ook in Australië is Rugby league populairder dan Rugby union. Het zuidelijke land domineert al jaren in Rugby League en haalde de laatste veertien toernooien de finale. Tijdens de laatste editie in 2017, georganiseerd in Australië, New-Zeeland en Papoea-Nieuw-Guinea, behaalde The Kangaroos het kampioenschap. In de finale wonnen ze onder toeziend oog van 40,033 toeschouwers met 6-0 van Engeland.

In totaal won Australië de Rugby League World Cup elf keer. Daarmee heeft het een ruimte voorsprong op de nummer twee en drie. Groot-Brittannië won het toernooi drie keer en Nieuw-Zeeland één keer. Deze drie landen zijn ook de favorieten voor de komende editie in 2021.

Naast het toernooi voor mannen is er tijdens de Rugby League World Cup ook een toernooi voor vrouwen en voor het eerst in de geschiedenis is ook het rolstoeltoernooi tegelijkertijd.

Rugby League World Cup Australia
Rugby League World Cup

De deelnemers van de Rugby League World Cup 2021

In 2021 doen er meer teams dan ooit mee aan de Rugby League World Cup voor mannen. Verdeeld in vier groepen van vier teams beginnen zestien teams aan het toernooi. Dat zijn er twee meer dan bij de vorige edities.

De verdeling is als volgt: zeven landen uit Europa, zeven landen uit Azië-Pacific, Jamaica als enige land van het werelddeel Amerika en Libanon namens het Midden-Oosten en Afrika. De groepen voor de poulefase zien er als volgt uit:

Groep A: Engeland, Samoa, Frankijk, Griekenland
Groep B: Australië, Fiji, Schotland, Italië
Groep C: Nieuw-Zeeland, Libanon, Jamaica, Ierland
Groep D: Tonga, Papua-Nieuw-Guinea, Wales, Cookeilanden

Rugby League World Cup

De locatie van de Rugby League World Cup 2021

Rugby League is van oorsprong een Noord-Engelse sport en het is dan ook bijzonder dat veel van de speelsteden zich op deze plek bevinden. Het wereldkampioenschap van 2021 wordt gespeeld 21 stadions, waarvan er 17 worden gebruik voor de mannen. Hieronder vallen enkele grote voetbalstadions, zoals Old Trafford, Emirates Stadium en Anfield.

De openingswedstrijd tussen Engeland en Somoa wordt gespeeld in St James’ Park in Newcastle op 23 oktober 2021. Daarmee gaat het toernooi definitief van start. Na de groepsronde, de kwartfinale en de halve finales staat de eindstrijd op het programma. Deze finale wordt gespeeld op 27 november op Old Trafford. In 2013 werd hier een toeschouwersrecord neergezet van maar liefst 74,468 aanwezige fans. Dat is voor herhaling vatbaar!

Old Trafford
Valentine Holmes

De topspelers van de Rugby League World Cup 2021

Je wilt tijdens het toernooi natuurlijk geen enkel doelpunt missen. Bij welke spelers moet je extra goed opletten wanneer ze aan de bal zijn? Om dat te bepalen pakken we het lijstje try topscorers van het vorige wereldkampioenschap erbij.

De Australiër Valentine Holmes scoorde in 2017 de meeste tries (17). De fullback en buitenspeler (winger) scoorde in al zijn dertien interlands voor Australië maar liefst 86 punten. Nummer twee op de topscorerslijst was Suliasi Vunivalu van Fiji (9 tries) en nummer drie Jermaine McGillvary van Engeland (7). Deze drie topspelers zullen ook dit jaar weer te bewonderen zijn op de velden.

Wil je in levende lijve genieten van de Rugby League World Cup? Wij van P1 Travel helpen je aan de beste ervaring. We verkopen tickets voor alle teams en ook nu al voor de knock-out rondes. Kies de wedstrijd waar je heen wilt, boek een hotel en niets staat je nog in de weg!

Valentine Holmes