Tennis

5 onvergetelijke sportmomenten

Sportgeschiedenis wordt geschreven wanneer het onverwachte gebeurt, wanneer het onmogelijke waarheid wordt of wanneer de mens onnatuurlijke, atletische resultaten laat zien. Er zijn door de jaren heen veel van deze momenten geweest. Wij lichten er een paar voor je uit, gewoon omdat de sport zoveel moois te bieden heeft.

De spectaculaire Champions League-finale tussen AC Milan – Liverpool

Op 25 mei 2005 namen twee elftallen vol met legendarische spelers het tegen elkaar op in de Champions League-finale. AC Milan met als trainer Carlo Ancelotti en aanvoerder Paolo Maldini tegen het Liverpool van Rafael Benítez en Steven Gerrard. Het beloofde een spannend titanengevecht te worden, maar AC Milan overklaste Liverpool volledig in de eerste helft. Tijdens de rust stonden de Italianen al met 3-0 voor en de finale leek gespeeld.

Maar alles veranderde in de tweede helft. Binnen vijftien minuten scoorde Liverpool drie keer en het stond weer gelijk. Tijdens de strafschoppen die volgden, trokken de Engelsen aan het langste eind. Binnen driekwartier gingen Gerrard en co van een grote teleurstelling naar een groot feest: Liverpool was na een ongekende comeback de beste ploeg van Europa.

Mutua Madrid Open Tennis

De beste tenniswedstrijd ooit

Roger Federer en Rafael Nadal hebben veertig keer tegen elkaar gespeeld en zeer memorabele wedstrijden neergezet. De Wimbledon-finale in 2008 is zeker een van de meest spectaculaire ontmoetingen tussen twee van de beste tennisspelers ooit. Beiden lieten hun beste spel zien, maar Nadal won de eerste twee sets. Een regenbui zorgde vervolgens voor een spannende onderbreking van tachtig minuten. Zou Nadal zijn rivaal vernederen met een grote score?

Na de break herpakte Federer zich door de volgende twee sets te winnen. In de laatste en allesbepalende set was de Zwitser zelfs twee punten verwijderd van de Wimbledon-titel, maar Nadal hield stand en trok aan het langste eind. Hij won de wedstrijd na vier uur en 48 minuten, terwijl het al donker werd. Het was de langste Wimbledon-finale ooit en commentatoren betitelden de eindstrijd direct als ‘de beste tenniswedstrijd ooit’.

Mutua Madrid Open Tennis

The Wallabies tegen The All Blacks

Ook in het rugby is één wedstrijd meermaals bestempeld als ‘de beste wedstrijd ooit’. In 2000 waren 110.000 toeschouwers in het Sydney Olympic Stadium getuige van een legendarische openingswedstrijd van de Tri Nations Series. Australië en New-Zeeland, twee toplanden in het rugby, begonnen het toernooi op spectaculaire wijze. New-Zeeland stond na negen minuten al op een 24-0 voorsprong, maar nog voor de pauze vocht Australië zich terug naar 24-24.

Pas aan het eind van de wedstrijd zou de winnaar bepaald worden. Het leek erop dat Australië de overwinning binnen zou halen, nadat The Wallabies een 35-34 voorsprong pakten. New Zeeland, de beroemde All Blacks, kreeg echter nog één kans en pakte die. Jonah Lomu werd de matchwinner met een winnende try in de 83ste minuut. Zo eindigde een van de spannendste rugbywedstrijden ooit met een overwinning voor New-Zeeland.

Italy Rugby Tickets
Grand Prix England Britisch GP

Van laatste naar eerste: Buttons overwinning in Canada

Degene die de Grand Prix van Canada in 2011 hebben gezien, zullen die Formule 1-race nooit meer vergeten. Dat heeft alles te maken met het optreden van McLaren coureur Jenson Button. De Engelsman crashte twee keer en reed op een gegeven moment helemaal achteraan, maar kwam uiteindelijk als eerste over de finishlijn.

Er gebeurden veel ongelukken die dag op het regenachtige Circuit Gilles Villeneuve in Montreal. Button knalde eerst tegen zijn McLaren-collega Lewis Hamilton op, maar kon na een safety car verder rijden. Tijdens ronde 26 werd de race voor twee uur stilgelegd vanwege een storm. Na de hervatting botste Button met Fernando Alonso van Ferrari, maar hij kon opnieuw verder rijden. Na een pitstop voegde hij weer in, op de laatste positie.

Button, een expert op de semi-natte baan, zette daarna geweldige rondetijden neer, waarbij hij de rest één voor één inhaalde. Zijn jacht stopte vlak achter de koploper Sebastian Vettel, die lange tijd comfortabel eerste reed. Op het moment dat Vettel een slippertje maakte, scheurde Button langs hem en haalde hij de overwinning binnen. Een absolute Formule 1-klassieker!

Grand Prix England Britisch GP

Aangenaam, Usain Bolt (Olympische Spelen 2008)

Het is een haast onmogelijke opdracht om te kiezen uit de ontelbare bijzondere momenten op de Olympische Spelen. Daarom hebben we gewoon voor een hele mooie gekozen, die we ons graag herinneren. Het was in Peking, China, in het jaar 2008. Tijdens deze Olympische Spelen maakte het grote publiek kennis met Usain Bolt, een sprinter uit Jamaica.

Bolt had vlak voor de Spelen een nieuw wereldrecord gelopen op de honderd meter en was daarom favoriet voor diezelfde afstand in China. Hij overtrof alle verwachtingen door opnieuw een wereldrecord te lopen (9,69). Bolt sprintte de honderd meter niet eens helemaal uit en liep met de veter van zijn linkerschoen los.

Vier dagen later vestigde de Jamaicaan ook een wereldrecord op de tweehonderd meter. In 19,30 seconden liep hij naar zijn tweede gouden medaille. De twee Olympische Zomerspelen die volgden, Londen 2012 en Rio de Janeiro 2016, zou ‘The Lightning Bolt’ de prestatie van goud op de honderd én tweehonderd meter herhalen. Gewoonweg onverslaanbaar.

Elke wedstrijd heeft het potentieel om legendarisch te worden. Wil je grote sportmomenten live beleven? Bekijk onze tickets om je plek veilig te stellen!

Usain Bolt