Rugby stadium

4 tips om maximaal te genieten van rugby

De sport, de sfeer en de historie: rugby zal je zeker vermaken!

Een agressief en barbarisch gevecht of een georganiseerde ontmoeting tussen gedisciplineerde sporters? Rugby zit ergens tussen deze twee typeringen in. Hoe beter je de sport kent, hoe meer je ervan kan genieten. Let daarom op deze vier dingen als je een rugbywedstrijd bezoekt.

1. Waardeer de sport
2. Geniet van de sfeer
3. Besef de historie
4. Beleef de Six Nations

1. Waardeer de sport

Een full contact teamsport met harde tackles, veel actie en een fysiek gevecht. Rugby is een spektakel om naar te kijken. Als beginnende rugbykijker zul je onder de indruk zijn van de fysieke gevechten en de dynamiek van het spel. Op het eerste oog misschien wat roekeloos en gevaarlijk, maar als je verder kijkt, zie je een waar tactisch schouwspel. Wie de regels en de technieken kent, zal een wedstrijd ervaren als een samenhang van strategie, controle en skills.

Iedere speler heeft zijn eigen kwaliteiten en rol in het grote geheel van het team. De voorwaartsen vechten met veel kracht in de frontlinie om de bal, bijvoorbeeld tijdens scrums en line-outs. De backs worden gebruikt vanwege hun snelheid, waarmee ze gevaar stichten of gevaar van de tegenstander voorkomen.

Door goede organisatie en coördinatie komen de spelers samen tot een plan. Gedurende tachtig minuten vechten twee teams van vijftien spelers tegen elkaar om te bepalen wie de sterkste is. Met meerdere manieren om punten te scoren is het spel divers en vermakelijk. Door het trappen van de bal of via een doorbraak door de defensie en vervolgens met de bal de grond achter de doellijn te raken. Genoeg actie dus! Als kijker zal je je aandacht niet verliezen.

Olympic rugby tickets
Rugby

2. Geniet van de sfeer

De teams op het veld strijden alsof hun leven ervan af hangt, maar van echte vijandigheid is nooit sprake. Respect voor je teamgenoten en tegenstander staat in het rugby hoog in het vaandel. Tijdens de wedstrijd staat men tegenover elkaar, maar na afloop maken teams een erehaag voor de tegenstander om ze te bedanken voor de leuke wedstrijd.

Op de tribune zitten supporters van verschillende clubs zonder problemen naast elkaar. Ze juichen als hun team scoort. Daarnaast maken ze grapjes over de tegenpartij, maar door het respect waarmee dit gebeurt, accepteren ze een plaagstootje van elkaar. Bij een ‘great play’ van een team gebeurt het zelfs dat de fans van de tegenpartij applaudisseren. Met frisse tegenzin misschien, maar een mooi signaal van de ene groep rugbyfans naar de andere.

Een ander mooi voorbeeld van de vriendschappelijke sfeer in het rugby is het respect voor de scheidsrechter. Agressie of beledigingen richting de scheidsrechter worden niet geaccepteerd. Disrespect richting de arbiter wordt tijdens de wedstrijd streng bestraft, bijvoorbeeld met een penalty of het wegsturen van een speler. Daar kunnen andere sporten een voorbeeld aan nemen!

Rugby

3. Besef de historie

Het rugby dat we vandaag de dag zien heeft een lange historie. We moeten daarvoor terug in de tijd, naar het Engeland van de 19e eeuw. Vanaf de middeleeuwen werd er in Engeland volop gevoetbald, maar een schooljongen in de stad Rugby, in het midden van Engeland, leek het leuker om zijn handen te gebruiken. En dus pakte William Webb Ellis in 1823 tijdens een schoolvoetbalwedstrijd de bal op en begon te rennen. De sport rugby was geboren.

Tegenwoordig is rugby een mondiale sport, gespeeld door meer dan zes miljoen mensen. Sinds 1987 spelen de beste spelers ter wereld tegen elkaar tijdens het WK rugby, dat om de vier jaar wordt georganiseerd. Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika hebben de meeste titels veroverd; beiden drie. Sinds 1995 zijn er professionele spelers in grote rugbylanden als Australië, Engeland, Frankrijk, Nieuw-Zeeland, Canada, Papoea-Nieuw-Guinea en Wales.

Rugby brothership
England Rugby Tickets

4. Beleef de Six Nations

Een beroemd en gerespecteerd jaarlijks rugbytoernooi is de Six Nations. Dit toernooi begon in 1883 als de Home Nations met vier deelnemers; Engeland, Schotland, Ierland en Wales. Later werden Frankrijk en Italië toegevoegd. Het toernooi had in de afgelopen jaren verschillende winnaars en blijft spannend, omdat teams ieder jaar de kans krijgen om revanche te nemen en elkaar opnieuw uit te dagen.

De zes beste teams van Europa nemen het tegen elkaar op in alle deelnemende landen. Ze bezoeken de mooiste stadions; van Stade France in Parijs en Stadio Olimpico in Rome tot het Twickenham Stadium, ‘the home of rugby’ in Londen. Het spel is van een hoog niveau en de fans maken een uitbundige, maar respectvolle sfeer, zoals het hoort bij rugby.

England Rugby Tickets

Scoor hier je Six Nations tickets

Of je nu voor het eerst een rugbywedstrijd wilt bezoeken, of al honderd keer geweest bent; de Six Nations is een evenement dat je een keer mee wilt maken! De passie, het drama, het geweld, de emoties en de broederschap van rugby worden hier getoond op het veld. P1 Travel geeft jou de kans om erbij te zijn. Bekijk onze rugby tickets en hospitality pakketten hier.

Wales Rugby Union Tickets and Hospitality